Packlistan Lofoten

Packlista Lofoten sommaren 2022, 25 tips från mig och lite till….

Detta är mitt råd och bygger på min kunskap av vandringar, paddlingar och uteliv som dessa resor vi förbereder nu. Min utgångspunkt är att allt kan hända men vi hoppas på att bara det bästa inträffar.

Paddlar vi kajak eller sup så kan du hamna i vattnet och så även all din utrustning. Om vi är ute på vandring så kan det bli ett hällregn eller gassande sol eller t om en mindre skada eller incident. Så utgå från att saker som inte är så positiva ”kan” inträffa.  Och det är väldigt lite extra jobb att bära ett litet första förband, extra vatten eller en regnjacka…men väldigt skönt att ha om det behövs.

Planer/turer kan också anpassas eller ändras pga väder eller bara nyfikenhet.

En del resonerar att det går nog bra och jag behöver inte ngt extra att äta eller dricka (en del vill inte ens dricka tillräckligt för att man vill undvika att gå på toa i skogen) men få saker kan förstöra en upplevelse i grupp som att enkla förebyggandes saker hoppas över. Jag kommer också att påminna om saker som en del tycker är självklart men andra tycker är nytt.

Och min devis tryggt och kul genomsyrar också min packning.

Räkna med att vattnet är runt 12 grader och luften cirka 12-18. Och det vi gör är dagsvandringar o andra turer mellan 2-8h. Inga övernattningar utomhus eller extrema klättringar mm.

Normalt så har jag på mig vandringsbyxor, underställströja o kängor på alla vandringar. Sedan byggs det på med en fleece och ett skal. Alltid extra strumpor och en dunväst eller liknande samt gott om dryck/vatten och extra energibars/godis/snacks/frukt som kan behövas på slutet för att hålla energin uppe.

Många vill undvika socker och t ex koffein men glöm inte att snabb energi är viktigt och speciellt på slutet eller om vi måste stoppa upp för att vänta in t ex bättre väder eller om ngn behöver en extra paus. Du väljer din kost men måste kunna balansera upp en eventuell vätske o energi brist på kort sikt. Tack.

Sedan är det bra med solglasögon o/e keps eller liknade. Jag har inga problem med solen själv och tål mycket värme men har du känslig hud så tänk på solskyddet.

Men mer specifikt inför Lofoten och utöver det mest privat/nära så föreslår jag:

 1. Badkläder (bra även på vissa dagsutflykter)
 2. Regnställ , kan även vara skalplagg mm. Men utgå från att det kan bli regn.
 3. Ryggsäck för dagsturer (storlek runt 12-30 liter föreslår jag). Även regnskydd till ryggan.
 4. Vill du använda egen flytväst så ta med, liksom paddel, annars har jag att låna till kajaker och suppar. Om när vi har extern guide (2 tillfälle för kajak) så har dom utrustning till alla.
 5. Första förband inkl ngn typ värktablett, ev. allergitablett och kanske skavsårsplåster. Ett bra tips är värme/foliefilt som inte väger ngt alls men bra om akut läge eller för att hålla värme även utan olyckor.
 6. Myggmedel är bra men jag tror inte det blir ett större problem i bergen…
 7. Drybags/packpåsar är alltid bra även på land för skitiga kläder eller skor, smutstvätt och i kajaken eller på suppen. Det finns drybags från cirka 1l till 30l o väldigt bra med lite olika storlek som packpåsar i den stora ryggan/väskan tycker jag.
 8. Skor för att gå lite lättare/enklare vandringar eller i stan eller runt basecamp, kanske kraftig gympasko eller en hikingsko. Också som reserv om kängorna blir blöta eller ev. skoskav.
 9. Kängor som tål vatten/fukt och fungerar där det är ojämnt/stenigt. Behöver inte evar extrem hög som fjällkängor (med tung packning) men en mellan modell iaf. Inte lägsta modellen, Och som sagt tåligt för fukt o vatten då vi ibland går i lite myr/våtmark/kärr och kanske passerar en bäck ibland.
 10. Vandringsbyxor långa minst ett par och kanske shorts eller tunnare långa vandrings byxor som tål lite skrap o smuts men lite svalare.
 11. Vindjacka (kan ev. vara regnjacka eller skal). Jag föredrar den modellen som du kan öppna o ventilera under armar samt har bra fickor. Gärna även till mobil.
 12. Förstärkningsplagg som dunväst/jacka, ull eller softshell/fleece, lätt att packa ner o varmt att ta på vid pauser & fika eller väderomslag.
 13. Extra strumpor med om du blir blött eller svettig. Få saker gör så gott som ett strumpbyte efter ett antal timmar i kängor. Testa strumpor o hellre för tjocka än för tunna. Modellen som är som skidstrumpor fast lite kortare tycker jag sitter bäst.
 14. Underställskläder/träningströja är bra. Och en extra att byta ut efter några svettiga timmar uppför är guld värd. En mössa är inte så dumt av lite tunnare modell. Bra på land o hav om det kyler på lite.
 15. För kajak o sup behöver du torrdräkt alternativt våtdräkt (möjligen till SUP) eller iaf bekväma kläder typ träningstights eller annat som inte hindrar rörelse men också kan torka upp snabbt om du blir blöt. Undvik tjocka bomullsplagg. Även regnställ kan nyttjas till paddling. Solhatt/keps, solglasögon är bra.
 16. För din privata/egen tid och bara häng så vet du bäst själv men min erfarenhet säger att just dom där jeansen o snygga skjortan sällan nyttjas. Det är ofta träningskläder eller vandringsbrallor på….eller shorts…men detta väljer du bäst och efter utrymme i packning.
 17. Sandaler/flipflops/foppa eller typ Birkenstock är också skönt efter en vandring och hemma….tycker jag.
 18. Vattenflaskor som rymmer minst en liter behövs. 1 eller 2st är bäst då du kan ha olika dryck. Men basen är vatten.  Och en termos för varmdryck. Från 0.5 liter är lagom. En för stor termos har en tendens till att bli kvar hemma om ett kortare äventyr.
 19. Mattermos är bra om du skall ha varm mat med ut , men kanske också en plastlåda eller liknade + en spork att äta med. Jag tänker då på lunch främst.
 20. På mina äventyr /turer/vandringar/paddlingar är det 100% alkoholförbud under själva event delen men privat i hemma på kvällen osv har jag ingen synpunkt. Dvs ingen tar ett glas vin o sen lånar en SUP eller Kajak så klar. Och den där lilla pluntan som en del har med på vandring ber jag dig hoppa över. Under den tid vi är i grupp och på tur.
 21. Bra att ha med ut är också toapapper och en liten skräppåse.
 22. Powerbank till mobil. Laddsladd osv.
 23. Kompass o karta är bra om inte mobilen vill. Men vill du ladda ner en bra app så är ToPo mitt förslag, den kostar runt 45 kr till Norge.
 24. Packa gott om tålamod, nyfikenhet och optimism. Och lite extra acceptans om någon sinkar gruppen ibland är bra. Och glöm inte att det alltid är någon som är sist i alla grupper och någon som vill gå/vandra paddla fortare/före.  Men jag styrs och leder efter säkerhet och glädje, tryggt och kul. För alla. Dessutom är vi alla humanister och stöttar varandra om det behövs.
 25. Och sist men inte minst. En sen kväll efter många timmar ute är det väldigt skönt att kunna hänga kvar utomhus med en stor dunjacka eller dylikt….dessutom tar dun ingen plats att packa i en tajt påse. Tycker jag😊

Detta är vad jag kom på idag men du kan också få tips på t ex Friluftsfrämjandet, Naturkompaniet med flera. Ta så mycket du kan o vill bära till och från Lofoten samt glöm inte en bra rygga för dagsturer, en som sitter bra o helst med avbärarbälte (om än ett enkelt sådant och gärna bröstrem).

Viktiga telefonnummer: Niclas 0046 769 416040  & Akut: 112 (enbart medicinsk akut är 113).

Adress till Boende och telefon: Ørsvågveien 40, 8310 Kabelvåg +47 901 41 978

Varmt välkommen ut och till Lofoten 2022!

// Niclas